Grahamsbröd med kesella

Antal portioner: 2

Tillagningstid: 2 timmar

Ingredienser:

  • 5 dl Vatten
  • 50 gram Jäst
  • 100 gram Kesella
  • 1 msk Salt
  • 8 dl Grahamsmjöl
  • 5 dl Vetemjöl

Beskrivning:
För att få extra festlig form på dessa bröd kan man låta dem jäsa i en mjölad korg. Sedan stjälper man upp dem på smorda plåtar och gräddar.

Tillagning:
Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader.
Smula ner jästen i degbunken. Häll på vattnet och rör tills jästen är löst. Tillsätt kesella, salt, grahamsmjöl och drygt hälften av vetemjölet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter och är fast och smidig. Låt degen jäsa cirka 30 minuter.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda in resten av mjölet. Dela den i två delar och forma limpor som läggs i smorda formar, cirka 1 1/2 liter. Låt bröden jäsa cirka 30 minuter eller till knappt dubbel storlek.
Pensla med vatten och strö över lite grahamsmjöl. Grädda på galler, på botten i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter. Låt dem kallna insvepta i bakdukar.

Inskickat av: Ann, Sveg

Bröd

Vatten Jäst Kesella Salt Grahamsmjöl Vetemjöl


Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)

Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept

linssoppa

Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept

Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan

Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept

Kasper's avokadomacka!

ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept

Thai/svensk pastasås

En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept