Fransk baguette

Antal portioner: 7

Tillagningstid: 2 timmar

Ingredienser:

  • 5 dl Kallt vatten
  • 15 gram Jäst
  • 800 gram Vetemjöl special
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 10 gram Jäst
  • 900 gram Vetemjöl special
  • 2 msk Salt

Beskrivning:
Baguette är en riktig klassiker. Det sägs att baguetten kom till i Frankrike under Napoleons tid, att det är folkets bröd.

Tillagning:
Dag 1:
Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en seg elastisk deg. Täck bunken med plast och låt stå i kylskåp till nästa dag.
Dag 2:
Vispa ut jästen i vattnet och tillför vetemjölet och fördegen. Låt matberedaren arbeta på lägsta hastighet i cirka 20 minuter till en seg, elastisk deg. Eller arbeta för hand. Degen ska vara ganska fuktig på ytan.
Tillsätt salt (gärna ett bra havssalt). Arbeta degen i 2 minuter till. Då knyter äggviteämnena ihop sig och degen blir matt på ytan, med långa hål i degen.
Täck med plast och låt vila i 1 1/2 timme i rumstemperatur.
Dela i bitar på cirka 300 gram. Vik ihop och låt dem vila i fem minuter under handduk.
Rulla ut baguetter lika långa som en bakplåt. Lägg dem på en handduk och gör veck emellan så att de jäser rakt upp. Täck med handduk. Låt jäsa 1 1/2 timme. Långsam jäsning är viktigt för att få rätt seghet och blåsor i degen.
Sätt ugnen på knappt 250 grader. Ställ in en låg, vid skål med vatten så att ånga bildas i ugnen.
Rulla över baguetterna på plåtar, 3-4 på varje. Skär sneda, djupa snitt i bröden med tandad kniv. Sätt in dem mitt i ugnen.
Efter 10 minuter sänk ugnsvärmen till knappt 200 grader, ta ut vattenskålen. Låt bröden stå inne i 10 minuter till.
Ta ut bröden och lägg dem på galler så att de blir spröda runt om. Om du tänkt frysa in bröden så låt dem svalna innan.

Inskickat av: Pierre, Luleå

Bröd

Kallt vatten Jäst Vetemjöl special Ljummet vatten Jäst Vetemjöl special Salt


Zavijača med applen/ost (Serbisk pita)

Det här är ett recept på bästa pitan med äpple eller ost jag smakat, och det är ett antal eftersom min släkt är från Serbien. Det här receptet tillägnar jag Ksenija som kommer från en serbisk by i Kroatien. Det är anpassat till produkter tillgängliga i svenska butiker. Läs recept

linssoppa

Enkelt, går snabbt och GOTT! Läs recept

Italiensk kyckling gratäng med tryffel och parmesan

Härliga italienska smaker i mycket smakrik kombination. Detta var ett experiment i mitt kök som visade sig vara en riktigt hit på tallriken. Läs recept

Kasper's avokadomacka!

ja det är då inget för den som räknar kalorier och sånt... utan för den som vill ha en fet macka men ändå är "nyttig" med avokado! nåt sånt... Läs recept

Thai/svensk pastasås

En super god pastasås med lite sting av thailänsk mat. Lagomstarkt. Läs recept